Tradycyjnie na zakończenie sezonu grzewczego pracownicy spółki WĘGLOKOKS ENERGIA obchodzili swoje święto. Było uroczyście i sportowo, a obchody Dnia Ciepłownika stały się okazją to podsumowania wyników działalności biznesowej Spółki, wręczenia odznaczeń państwowych oraz uhonorowania jubilatów świętujących długi staż pracy. Całość uświetniły występy artystyczne oraz pasjonująca rywalizacja sportowa pomiędzy pracownikami Grupy Kapitałowej WĘGLOKOKS na obiektach Centralnego Ośrodka Sportu w Szczyrku.

W tym roku obchody Dnia Ciepłownika trwały dwa dni. Rozpoczęły się 26 maja w Hotelu Marysin Dwór w Katowicach, gdzie zaproszonych gości witała górnicza orkiestra dęta z kopalni Staszic oraz Zarząd WĘGLOKOKSU ENERGII. W tym gronie znaleźli się ks. bp Marek Szkudło – biskup pomocniczy Metropolii Katowickiej, Leszek Banaszak – Radca Ministra w Ministerstwie Energii, Tomasz Bednarek – zastępca Przewodniczącego Komisji Gospodarki i Innowacji Sejmiku Województwa Śląskiego, I Wicewojewoda Śląski Jan Chrząszcz, Sławomir Obidziński – prezes Zarządu WĘGLOKOKS S.A., Tomasz Rogala – prezes Polskiej Grupy Górniczej,  Jacek Szymczak – prezes Izby Gospodarczej Ciepłownictwo Polskie, Damian Bartyla – prezydent Bytomia, Jarosław Grzesik – przewodniczący Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ Solidarność oraz prezesi Zarządów Spółek z Grupy Kapitałowej Węglokoks i spółek WĘGLOKOKSU ENERGIA, a także członkowie Rady Nadzorczej WĘGLOKOKSU ENERGIA.

Wręczono Brązowe Krzyże Zasługi, które otrzymali Adam Bilski oraz Jerzy Warmuziński, a także Medale za Długoletnią Służbę, które otrzymali: Henryk Błocian,  Stefan Ciura,  Roman Dziedzic,  Grzegorz Głąbicki, Zofia Jojko,  Marek Jura,  Piotr Olearczyk, Janusz Osman, Roman Szwitalik oraz Mirosław Żórkowski. Odznaczenia państwowe wręczył I Wicewojewoda Śląski Jan Chrząszcz.

Podczas uroczystości przyznano także Odznaki Honorowe za Zasługi dla Energetyki.
Z rąk radcy ministra w Ministerstwie Energii Leszka Banaszaka odebrali je: Grzegorz Krzysztof Bizoń, Jacek Boroń, Aleksander Derewońko, Janusz Guzenda, Janusz Mruk i Stanisław Walus.

Złotą Odznakę Honorowej za Zasługi dla woj. śląskiego przyznaną w kwietniu br. z rąk zastępcy Przewodniczącego Komisji Gospodarki i Innowacji Sejmiku Województwa Śląskiego Tomasza Bednarka odebrał Zarząd WĘGLOKOKSU ENERGII.

Uhonorowano także pracowników z największym stażem pracy.  W poszczególnych grupach znaleźli się:

20 lat stażu pracy: Marek Czopek, Andrzej Kruk, Krzysztof Lebuda, Marcin Satława

25 lat stażu pracy: Karina Komandzik, Marek Dąbrowski, Adam Knoppik, Piotr Koźlik, Marcin Osman, Rafał Siwy, Andrzej Sławik

30 lat stażu pracy: Renata Dudka, Joanna Krawiec, Janusz Biniasz, Janusz Kolasa, Krzysztof Łakomski, Leszek Majcher, Adam Niemaszyk, Grzegorz Nita

35 lat stażu pracy: Joanna Fojcik, Karina Kaczmarczyk, Renata Morawiec, Bożena Wojtunik, Grzegorz Bizoń, Wiesław Lipiak, Jan Mandla, Adam Świtała, Stanisław Żabicki

40 lat stażu pracy: Elżbieta Bednarska, Maria Dykas, Piotr Luksa, Lucjan Oleksiewicz, Jerzy Opeldus, Bogusław Raś, Piotr Rączka, Ignacy Stanclik, Zbigniew Woźniak

45 lat stażu pracy: Zygmunt Czaja, Aleksander Derewońko, Jerzy Jurczak, Jan Marjański, Marian Musiał, Piotr Olearczyk

50 lat stażu pracy: Zygmunt Kruk

Obchody Dnia Ciepłownika uświetnił koncert Żeńskiej Orkiestry Salonowej a także występ uczniów Szkoły Baletowej z Bytomia.

Dzień 2 na sportowo

Szczyrk post

Kolejnego dnia obchody przeniosły się do Szczyrku, gdzie na obiektach Centralnego Ośrodka Sportu rozegrano mecze w piłkę nożną i siatkówkę. W obu dyscyplinach przeciwnikami WĘGLOKOKSU ENERGII były drużyny złożone z pracowników HUTY ŁABĘDY.

Jako pierwsi na boisko wyszli piłkarze. Po niezwykle zaciętym godzinnym pojedynku toczonym w pełnym słońcu mieliśmy remis 4:4. Obie drużyny uznały, że jest to wynik w pełni odzwierciedlający przebieg rywalizacji, ale dodatkowo zmierzyły się w rzutach karnych, jednak i te zakończyły się remisem.

Bardziej jednostronny przebieg miał mecz na boisku siatkarskim, gdzie HUTA ŁABĘDY gładko pokonała ekipę WĘGLOKOKSU ENERGII w trzech setach. Jednak nie o wynik sportowy tego dnia chodziło, a o dobrą zabawę, a tę, jak i całe obchody Dnia Ciepłownika zakończył wspólny grill, na którym uczestnicy umawiali się na przyszłoroczny rewanż.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z wydarzenia:

sidebar3